-en blogg om hverdagslige ting som opptar en kone, mamma, kjæreste,datter, søster, kollega og venninne-
søndag 23. januar 2011

Foreldrepermisjonen er viktig for barna!

Som pendelende mor , er nettopp foreldrepermisjonen et stort "onde" for å lage flere barn.
Det er ganske så utrolig at vi i 2011 ikke kan få bestemme over vårt eget familieliv.  At ikke regjeringen gir oss som familie mulighet til å legge opp foreldrepermisjonen slik at den passer oss best. Det er faktisk vi som vet hva som passer oss.

Det er fantastisk at vi har pappa permisjon. Ingen tvil om det. Men hvem er det som har kjempet for pappa permsisjonen? Er det mannfolka eller er det oss damer?  Det sies, at om vi fjerner pappa permsjonen og kaller alt foreldrepermisjon, så vil ingen fedre ta ut fedrepermisjon. hvorfor? Det sies at de vil få problemer med arbeidsgiver om de vil ta ut permsijonen som de har rett på. Men kan arbeidsgiver gi dem problemer om dette er noe de har krav på? 

En annen ting i denne permisjonen er at det er lovbestemt at mor MÅ ta ut di første 6uker, mens så er det 12uker på  far...er det likestilling? 

Det å være ukependlende mor byr ofte på utfordringer. Det å være borte 1uke fra familien i slengen er ikke alltid like kult må jeg si,(bursdager, påske, 17.mai,bryllup) men det er ett valg vi har tatt og som vi som familie trives med.
Så om vi skulle fått flere barn, hadde jeg som mor, måtte tilbake til jobb allerede da barnet er 7måneder..(om jeg tok 100% lønn i  46uker, å far skal ha 12uker av dem) DET ER TIDLIG DET!!!
Noen har sagt til meg: " det er jo bare å ta ulønnet permisjon" .
Tjo tja, det er vel en mulighet for å gjøre det. Men som småbarnsfamilie i etableringsfasen er det ikke bare lett å ta permisjon uten lønn. 
Så sier andre til meg : "slapp av Bjørg, du får jo ammetid hver dag". "HAHA" sier jeg. Det skulle blitt meg ett styr om passasjerene på flyet plutselig fikk beskjed om at det ble forsinket en time utfra Mosjøen for vertinna skal ha ammetid. Tenk om vi som familie kunnet avgjøre selv om far skulle hatt alle 12 ukene, eller om vi mente det var bedre at vi som familie var samlet i noen uker til før mor skulle pendle igjen....

Jeg er ikke alene om å være pendler, ei heller pendlende mor, vi er mange i mine sko og ikke bare for oss i flybransjen, men også for dem i oljebransjen, ute på båter, etc. De møter de samme problemene i foreldrepermisjonen. Selvstendig næringsdrivende og mange bønder har ikke andledning til å ta ut permisjonen sin for da taper de masse penger, og bedriftene går helt av laget..å ved at de ikke tar ut permisjonen, blir barnet lidende. Å det er jo barna vi skal tenke på!

Leste i en avis at foreldrepermisjonen er et viktig verktøy for å oppnå likelønn og ett mere likestilt samfunn, men jeg mener at likestillingssaken ikke skal gå foran hensynet til barna våre og familiens valgfrihet til foreldrepermisjonen. SÅ la oss få bestemme over foreldrepermisjonen selv!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørg.

Det var et veldig bra innlegg av deg:-) Er helt enig ang. foreldrepermisjon. Det burde være opp til oss hvordan vi fordeler det når de ikke har lagt til rette for alle. Hadde vi begge jobbet i kommune eller stat fra 8-16 så hadde det ikke vært noe problem, men for min del så er samboeren min selvstendig næringsdrivende og taper oppdrag når han må være hjemme, som betyr inntekt for oss. I tillegg så må jeg hvis jeg fortsatt skal amme stoppe arbeidet 3 ganger om dagen. Dette påvirker min effektivitet på jobb. Jeg har også en del reisevirksomhet i min jobb men pga amming kan jeg ikke dra uten å ta dem med.
Jeg trur de heller vil at vi skal slutte å amme tidlig hvis dette skal fungere. Ta permisjon uten lønn er ikke mulig for alle så jeg har jobbet 20% fra barnet var 6 uker, dette for å få 5 uker ekstra. Det er fint å få den ekstra tiden men det har vært slitsomt å prøve å få det til å gå rundt hver uke.
La oss bestemme selv hvordan vi løser det utifra vår egen situasjon så slipper vi som mammaer å oppleve permisjonstiden som slitsom og uro for ammingsstopp osv.

Klem fra Sølvi

Bjørgs-skravleri sa...

Heia Sølvi.
Ja det er vansklig ang dette m amming...vi vil jo gjerne amme så lenge som mulig..E vil ihvertfall det!
ja det betyr tapt arb inntekt for din kjære når han skal tilbringe tid med snuppelure..hvilken kvalitetstid blir det? m tanker om hvor mye penger man taper på denne dag...Sånn skal vi ikke ha det!!
Derfor engasjerte jeg meg litt idag,blei litt irritert i soffan her jeg sitter..hehe

Ha en deilig søndag og takk for at du sjekket bloggen min søta:-)

Mor Therese sa...

E helt enig! Mange familier har rett og slett ikke råd til at far tar ut sine uker, og ke skjer da, jo da må barnet i bhg i verste fall ved 7 mnd!! Nei, takke me te demokrati! Føles ikke ut som det til tider. En mulighet e jo at man tar ut gradert uttak og at far tar sine uker fordelt utover året, ved at feks mor jobbe en dag i uken og far har perm den dagen, men det e jo slett ikke alle arbplasser som dette passer for.